Αρχική σελίδα » Ανθρώπινο δυναμικό » Μέλη ΔΕΠ

Μέλη ΔΕΠ

Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών που απαρτίζουν το Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας είναι τα ακόλουθα:

Παύλος Κάβουρας, Καθηγητής, Διευθυντής

Ο Παύλος Κάβουρας είναι Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε κλασική κιθάρα με τους Ευάγγελο Ασημακόπουλο, Λίζα Ζώη και Δημήτρη Φάμπα. Κατέχει δίπλωμα Ναυπηγού Μηχανολόγου από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σπούδασε πολιτισμική ανθρωπολογία στα πανεπιστήμια City University of New York (M.A.) και New School for Social Research (Ph.D.). Από το 1995 διδάσκει μαθήματα ανθρωπολογίας και εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως εκλεγμένο μέλος του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού στο αντικείμενο «Πολιτισμική Ανθρωπολογία (Εθνογραφία της Παραδοσιακής Μουσικής)». Έχει κάνει επιτόπια εθνογραφική έρευνα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας –στην Κάρπαθο, στη Θράκη, στη Λέσβο και στην Ανατολική Μακεδονία– στις Η.Π.Α. (Νέα Υόρκη-ελληνική παροικία) και στη Νοτιοδυτική Ινδία. Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η εθνογραφία του ελληνικού χώρου, με έμφαση στη μελέτη της μουσικής κουλτούρας (ελληνικής και μη), και η σύγχρονη ανθρωπολογική και εθνομουσικολογική θεωρία ειδικότερα, η φαινομενολογική-ερμηνευτική της διάσταση. Ανάλογες με τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι και οι επιστημονικές του δημοσιεύσεις (μονογραφίες και άρθρα σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά), στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα. Είναι μέλος των διεθνών επιστημονικών εταιρειών American Anthropological Association (AAA) και Society for Ethnomusicology (SEM).

Λάμπρος Λιάβας, Καθηγητής

Ο Λάμπρος Λιάβας είναι Καθηγητής Εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα, Eθνολογία Ν.Α Ευρώπης και Εθνομουσικολογία στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι, πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο και με τον Γιάννη Ιωαννίδη, βυζαντινή και δημοτική μουσική με τον Σίμωνα Καρά. Είναι πρόεδρος του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φ. Ανωγειανάκη - Κέντρου Εθνομουσικολογίας. Έχει πραγματοποιήσει επιτόπιες έρευνες και μουσικές καταγραφές σ’ όλη την Ελλάδα και στα Ελληνόφωνα χωριά της Κ. Ιταλίας. Έχει επιμεληθεί βιβλιογραφικές και δισκογραφικές εκδόσεις, ταινίες ντοκιμαντέρ, εκθέσεις, συνέδρια, φεστιβάλ και συναυλίες παραδοσιακής μουσικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει ασχοληθεί με οργάνωση αρχείων, μουσικοκριτική και παραγωγή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών για την ελληνική μουσική. Στο θέατρο έχει ασχοληθεί με την έρευνα, συγγραφή κειμένων, μουσική και σκηνοθετική επιμέλεια σε παραστάσεις αρχαίου δράματος, μουσικού θεάτρου και σύγχρονου χορού. Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ελληνική δημοτική μουσική (με έμφαση στα επιμέρους τοπικά ιδιώματα και στα λαϊκά μουσικά όργανα), η αστική λαϊκή μουσική (ρεμπέτικο, θέατρο σκιών) και το νεότερο ελληνικό τραγούδι. Από το 1992 διδάσκει στο Τ.Μ.Σ. τα μαθήματα: «Εισαγωγή στην ελληνική δημοτική μουσική», «Αστική λαϊκή μουσική» και «Ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα» καθώς και τα σεμινάρια: «Μεθοδολογία της επιτόπιας εθνομουσικολογικής έρευνας», «Μουσική στο θέατρο σκιών» και «Ιστορική ανασκόπηση του νεότερου ελληνικού τραγουδιού». Επίσης, διδάσκει στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Μουσική Κουλτούρα και Επικοινωνία. Ανθρωπολογικές και επικοινωνιακές προσεγγίσεις της μουσικής το μάθημα: «Μουσική και πολιτιστική διαχείριση».

Αναστάσιος Χαψούλας, Καθηγητής

Ο Αναστάσιος Χαψούλας είναι Καθηγητής Εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδοστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ Εθνομουσικολογίας-Συστηματικών Μουσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Georg-August του Göttingen (Γερμανία). Σπουδές Μουσικών Επιστημών και Φιλοσοφίας στις αντίστοιχες σχολές του ιδίου Πανεπιστημίου. Η διδακτορική του διατριβή με τίτλο: «Informationen über das traditionelle griechische Musikleben in Reiseberichten des 18. und 19. Jahrhunderts», έχει δημοσιευτεί από τον οίκο Orbis Musicarum (Edition Re) το 1997. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα μεθοδολογίας, στην ιστορία της ελληνικής μουσικής παράδοσης, καθώς και στις κοσμικές μουσικές παραδόσεις του Μεσαίωνα. Διδάσκει τα ακόλουθα μαθήματα: «Ιστορικές-εθνομουσικολογικές προσεγγίσεις της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής», «Εισαγωγή στην Αραβο-περσική μουσική», «Εισαγωγή στην Ινδική μουσική», καθώς και σεμινάρια που αφορούν ειδικά θέματα της Εθνομουσικολογίας, όπως, «Μουσική καταγραφή και ανάλυση στην Εθνομουσικολογία», κ.ά. Επίσης συνεργάζεται στη διδασκαλία του μαθήματος «Μουσική και πολιτισμοί» (α΄ έτος) στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών σπουδών «Μουσική κουλτούρα και επικοινωνία: Ανθρωπολογικές και επικοινωνιακές προσεγγίσεις» των τμημάτων Μουσικών Σπουδών και Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μαρία Παπαπαύλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Η Μαρία Παπαπαύλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο αντικείμενο Εθνομουσικολογία-Μουσικές της Μεσογείου, του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε το 1970 στην Ελβετία, σπούδασε πιάνο και θεωρία της μουσικής στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (1994). Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών και Ανθρωπολογίας μη-δυτικών κοινωνιών του Πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία και είναι διδάκτορας Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Λειψίας της Γερμανίας (2000). Διεξήγαγε επιτόπια ανθρωπολογική έρευνα στην Ανδαλουσία της Ισπανίας με θέμα το φλαμένκο, τους Gitanos και τις σχέσεις τους με την τοπική κοινωνία. Επιτόπιες έρευνες έχει διεξάγει και στην Ελλάδα (Κρήτη) με θέμα τη σχέση των μεταναστών και ντόπιων στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου και τη μουσική και το χορό στο καρναβάλι της πόλης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα πολιτισμικής ανθρωπολογίας, ανθρωπολογίας της μουσικής στη Μεσόγειο, ανθρωπολογίας των συναισθημάτων και των αισθήσεων, φαινομενολογική ανθρωπολογία. Διδάσκει τα ακόλουθα μαθήματα: Μουσικές της Μεσογείου: Νότια Ευρώπη και Τουρκία (χειμερινό), Μουσικές της Μεσογείου: Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή (εαρινό), Εθνομουσικολογία και Μουσική Εκπαίδευση (εαρινό). Επίσης διδάσκει σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Χρηστάκη το μάθημα Ζητήματα Μεθοδολογίας (α΄ έτος) στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών σπουδών «Μουσική κουλτούρα και επικοινωνία: Ανθρωπολογικές και επικοινωνιακές προσεγγίσεις» των τμημάτων Μουσικών Σπουδών και Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Βασιλική Λαλιώτη, Επίκουρη Καθηγήτρια

Η Βασιλική Λαλιώτη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο αντικείμενο “Ανθρωπολογία της Επιτέλεσης” στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε πιάνο και θεωρία της μουσικής στο Εθνικό Ωδείο και είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (1992). Σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Durham στην Αγγλία, από το οποίο έλαβε Μεταπτυχιακό (1993) και Διδακτορικό (2002) τίτλο σπουδών. Έχει κάνει επιτόπια έρευνα στο Εθνικό Θέατρο και στο Θέατρο Τέχνης με θέμα την αναμνηστήρια διάσταση των σύγχρονων παραστάσεων αρχαίου ελληνικού δράματος, καθώς και σε περιοχές της Ελλάδας για θέματα σχετικά με τη μουσική, τη φωτογραφία, τη μετανάστευση και τον τουρισμό. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις επιτελεστικές τέχνες (θέατρο, μουσική), την οπτική ανθρωπολογία, την ανθρωπολογία του σώματος, τη σχέση ανθρώπου-τεχνολογίας. Έχει διδάξει στο Τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και από το 2007 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τα εξής μαθήματα: Επιτέλεση και Φύλο: Ανθρωπολογικές Προσεγγίσεις, Φύλο, Μουσική και Θέατρο, Πολιτισμική Ανθρωπολογία, Μουσική και Θέατρο: Ζητήματα Επιτέλεσης. Επίσης, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Παύλο Κάβουρα έχει διδάξει τα μαθήματα Ανάλυση Λόγου, Μουσική και Άλλες Τέχνες στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσική, Κουλτούρα και Επικοινωνία: Ανθρωπολογικές και Επικοινωνιακές Προσεγγίσεις της Μουσικής», στο οποίο συμμετέχουν το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παναγιώτης Πούλος, Λέκτορας

Ο Παναγιώτης Πούλος είναι Λέκτορας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έρευνά του επικεντρώνεται στις μουσικές παραδόσεις του ισλαμικού κόσμου, στην πολιτισμική ανάλυση της μουσικής και των τεχνών της ύστερης οθωμανικής περιόδου και της Τουρκίας, και την ιστορία της καθημερινότητας των οθωμανικών πόλεων. Είναι ιδρυτικό μέλος της ερευνητικής ομάδας «sonorCities» και επιστημονικός υπεύθυνος (σε συνεργασία με τον Η. Κολοβό) του ερευνητικού προγράμματος «Histories, Spaces and Heritages at the transition from the Ottoman Empire to the Greek state» (École Française d’Athènes). Ο Παναγιώτης Πούλος έχει συν-επιμεληθεί (με τους Ασπασία Θεοδοσία και Risto Pekka Penannen) τον συλλογικό τόμο «Ottoman Intimacies, Balkan Musical Realities» (Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, 2013) και είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η μουσική στον ισλαμικό κόσμο: Πηγές, θεωρήσεις, πρακτικές» (e-book, 2015, Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών).